
Frequently asked questions – Third ERA-CAPS Call 
 
1. Scope of the Call 

Q 1: Which topics can be addressed in the framework of this Call? 
A 1: Please refer to section 4 of the Call Notice. The main call is broad in scope, covering all areas 

of molecular plant science. There is also a Sub-Call on Data Challenges in Plant Sciences. You can 
apply either to the main call or to the sub-call or to both. Please also consult the National Annex of 
your participating national funding organisation, because there may be restrictions with some of 
the participating organisations as to what can be funded, due to the specific profile or portfolio of 
the respective organisation. 
 
2. Eligibility 

Q 2: Who can apply? 
A 2: Eligibility varies as it depends on the rules of the relevant national funding programmes. The 
call is open for researchers from universities and research centres. Partners from industry are 
generally welcome, but most of the participating funding organisations will not fund project parts of 
private partners. Please refer to section 8 of the Call Notice, and the relevant National Annexes. 

Prospective partners are strongly recommended to discuss eligibility with their national/regional 
funding agency, if in doubt or if recommended in the respective National Annex, and in any case, if 

industry partners are to be involved in the consortium. 
 
Q 3: What is the minimum size of the Consortium in the framework of the ERA-CAPS call? Are 
there any restrictions regarding the composition of the Consortium? 

A 3: The Consortium must consist of a minimum of three partners located in three different 
countries. At least two of these must be ERA-CAPS call-participating countries (i.e. have funding 
organisations contributing funds to the call), as specified in the Call Notice. All participating funding 
organisations have equal status in the call. Consequently, consortia may be made up of any 
combination of partners (following the guidance in Q2). A US partner is not compulsory in a 
consortium (as the Call title might seem to imply to some applicants).  
There is no maximum number of partners; however, the individual consortium must demonstrate 

that its size is manageable with respect to project coordination.  It is, therefore, strongly 
recommended to not involve more than seven partners in a consortium. 

 
Q 4: Can partners outside the ERA-CAPS partner countries/regions participate? 
A 4: Additional project partners can join consortia if they can provide their own source of funding. 
A self-funded partner can join a consortium as a third partner (see Q3/A3).  

 
Q 5: Can applicants be involved in more than one project? 

A 5: PIs may in any case not be involved in more than two pre-proposals. However, some funding 
organisations will accept only one application per PI. Please consult table 3 in the Call Notice and 
contact your National Call Coordinator in case there are further questions.  
 
Q 6: Will we be able to re-submit a revised proposal by the same/ a very similar consortium in 
case we were not successful in the previous ERA-CAPS calls? 
A 6: Generally, resubmission will be acceptable. However, please note that there are some 

changes to this call compared to the previous call, e.g. the funding organisations involved are 
partially different, and there may be limitations to the number of PIs from the same country (per 
proposal) as specified in table 3 of the Call Notice. These changes would need to be accounted for 
in a revised application. Also, please take the feedback of the external reviewers and the panel into 
account and address any concerns or objections appropriately. It is recommended that you contact 
your National Call Coordinator before preparing a revised proposal. 
 

Q 7: Is there a maximum level of project costs that should originate in any one country within a 

project? 
A 7: Please consult the National Annex of your participating national funding organisation. There is 
a maximum funding level specified for some countries. 
  



3. Application Process 

 

Q 8: Do all prospective applicants have to contact their National Call Coordinator (NCC) prior to 
pre-proposal submission? 
A 8: Please refer to the relevant National Annex to find out whether this is generally required from 

your national/ regional funding organisation. Even if it is not, all applicants planning to involve 
private partners should contact their NCC before going ahead with the proposal preparation.  
 
Q 9: Where can I find all the necessary forms for submitting a proposal?  
A 9: Please use the forms provided at the ERA-CAPS Third Call website exclusively, plus the online 
form (electronic form) in elan: The Call Notice, the application guidelines (Guidelines for 
Application), the Application Form, the templates for CVs and for CoIs, can be downloaded from the 

ERA-CAPS website http://www.eracaps.org/era-caps-calls/era-caps-third-call. The elan user 
manual for ERA-CAPS pre-proposals is also available at this website (for elan, please see below 
Q11/A11). 
 
Q 10: In the Guidelines for Application, a limit of four pages for the project description is 
stipulated. However, the reference list that I may wish to include is not specifically mentioned. 

Would it be acceptable to list the references on a fifth page? 

A 10: Half a page extra only for references would be acceptable. However, please make sure that 
the actual project description without the references does not exceed four pages.  
 
Q 11: How does the online submission work? 
A 11: For its third Call, ERA-CAPS uses DFG’s online submission system elan. Access to the system 
is granted via the following weblink: https://elan.dfg.de/dana-na/auth/url_3/welcome.cgi. Each 

user must register on the website prior to gaining access to the submission system. Please follow 
the instructions in the ERA-CAPS 3rd Call elan Manual for pre-proposals, which can be 
downloaded from the ERA-CAPS website (http://www.eracaps.org/era-caps-calls/era-caps-third-
call). Make sure to select “Draft Proposal for a Research Grant” (draft proposal = pre-
proposal) when starting the online form. There should be no request appearing in the online form 
to enter any cost details at the pre-proposal stage, else you have been using the wrong form.  

Currently, there is an error occurring with respect to the funding duration specified in the 

electronically generated factsheet called ‘Formdata’: the funding duration is indicated as ‘1 Months’, 
which is obviously incorrect. Please ignore this error and continue your submission procedure. This 
error should be corrected by Thursday evening (22nd Sept.). 
 

Q 12: Do all the involved PIs and Co-PIs have to register in Elan, or only those requesting a 
budget? Do all researchers involved at each institution have to submit their CVs/list their Conflicts 

of Interest (CoI)?   
A 12: For the online form in elan, all the PIs requesting funding have to be entered, plus any “self-
funded” partners, but excluding any private partners (institutional/ industry partners cannot be 
entered into elan at the pre-proposal stage). Co-PIs who do not request any funds themselves do 
not have to register in elan. However, CVs/CoIs of Co-PIs not requesting funding should be 
included in the respective PDF documents in order to facilitate the subsequent review process.  
 

Q 13: Does every partner have to submit a pre-proposal, or is there just one joint pre-proposal for 
the consortium? Who should submit? 
A 13: There is just one joint pre-proposal required per consortium. One consortium member 
from an ERA-CAPS country contributing funding to the call must submit the pre-proposal on behalf 
of the consortium, using the electronic submission tool elan (see Q9/A9). This does not have to be 
the Project Leader. However, all PIs need to be registered in elan (please see Q12/A12). The 
Call Secretariat will forward the proposal documents to the involved ERA-CAPS partner 

organisations. 

Some funding agencies will require the submission of further documents and/or supporting 
information in parallel to the proposal submission, or at a later stage. Please refer to the relevant 
National Annexes, and/or contact your National Call Coordinator.  
 
Q 14: Will I receive a confirmation of receipt? 

A 14: The consortium member submitting the pre-proposal will receive an automatic email 
confirming receipt of the submitted proposal. 
 
Q 15: Is it necessary to provide a Consortium Agreement with the proposal? 
A 15: A Consortium Agreement is not required at the time of submission. A template for a 
Consortium Agreement will be provided by ERA-CAPS. This template is highly recommended to be 
used by ERA-CAPS consortia that are selected for funding. The Consortium Agreement should be 
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signed before the project starts. If one or more private partners are involved, the Consortium 
Agreement must be signed before the first national/regional funding installments can be 
transferred. 

 
Q 16: Can I request an extension of the deadline to submit a pre-proposal to the third ERA-CAPS 
Call? 
A 16: No. The Call deadline for Pre-proposals is fixed: 28 September, 2016, 12:00 CET 


